Bahan2:
- 200g kacang dal (rendam dalam air panas, 2 jam sebelum tumbuk)
- 1 biji bawang besar, potong dadu
- 1 tangkai cili kering, potong kecik2
- 2 sudu teh jintan puteh
- 1 sudu teh serbuk kari
- garam secukup rasa
- daun kari (kalau ada)
- minyak bersih untuk menggoreng
Cara2:
- Lepas kacang ditoskan airnya, gaulkan kacang dengan semua bahan, kecuali minyak masak.
- Tumbuk semua bahan2 dengan menggunakan lesung batu, sampai habis. Tapi, kalau ada 1 2 biji tak hancur, ok je.
- Bentukkan bulat2, goreng dalam minyak yang dah panas.
- Kalau suka garing, goreng lama2 sikit. Kalau suka biasa2, goreng sekejab je. :D
Tipps:
Untuk mudah membentukkan wadey ni, pakai plastik ais dekat tangan kanan dan kiri. Bila siap dibentuk, tepekkan di atas sudip, kemudian baru masukkan perlahan2 ke dalam minyak. Saya suka, cara ni menjimatkan masa untuk buat kueh wadey ni.
Selamat mencuba !
amboiii... rajin update resepi.. hihi
ReplyDelete