Bahan2:
- 3 sudu makan gula (untuk lapisan karamel)
- 4 biji telur
- Esen vanilla
- 1 cawan air suam + 1 cawan susu sejat*
- 1/2 cawan susu sejat+ 3 sudu makan air panas + 5 sudu makan gula**
- 4 atau 5 keping roti, buang kerak, dan dicarik
Cara2:
Untuk buat lapisan karamel
Panaskan gula didalam loyang. Bila semua gula mencair, matikan api. Masukkan sesudu besar air. Ketepikan.
Untuk buat puding:
- Pukul telur dengan esen vanilla.
- Dalam satu cawan, gabungkan bahan bertanda *.
- Dalam cawan lain, gabungkan bahan bertanda **. Kacau sampai semua gula hancur dalam susu.
- Gabungkan semua bahan2 diatas ni, termasuk roti, dan blendkan sampai semuanya hancur.
- Tuangkan bahan dalam blender ke atas lapisan karamel.
- Kukus 40 min.
- Untuk check dah masak ke belum, cucuk dengan garfu. Jika takde apa2 melekat pada garfu, maksudnya bahagian dalam puding dah masak sepenuhnya.
- Apabila sudah masak, biarkan sejuk seketika, sebelum masukkan dalam peti ais.
- Siap!
p/s:
#1: Kan aku kata, puding ni kurang kalori kan, sebabnya, aku tak guna susu pekat manis. Aku gantikan susu pekat manis yang banyak giler gula, dengan cuma 5 sudu makan gula yang bercampur dengan susu sejat. Hehehehhe :D
#2: Bila dah hilang panas pada puding, terlangkupkan ke dalam pinggan. Pastu baru masukkan dalam peti ais. Jangan masukkan puding yg dalam loyang terus ke peti ais. Takut melekat puding dengan loyangnya.
#1: Kan aku kata, puding ni kurang kalori kan, sebabnya, aku tak guna susu pekat manis. Aku gantikan susu pekat manis yang banyak giler gula, dengan cuma 5 sudu makan gula yang bercampur dengan susu sejat. Hehehehhe :D
#2: Bila dah hilang panas pada puding, terlangkupkan ke dalam pinggan. Pastu baru masukkan dalam peti ais. Jangan masukkan puding yg dalam loyang terus ke peti ais. Takut melekat puding dengan loyangnya.
Selamat mencuba yer !
wahhh nampak sedapp...yummy!!
ReplyDelete