Bahan2:
- 4 cawan beras pulut(rendam 4-5 jam)
- 6 cawan santan
- Daun pisang
- Botol plastik (berlubang atas dan bawah)
Cara2:
(Sila rujuk gambar untuk lebih memahami)
- Kukuskan beras pulut dengan santan dan garam secukup rasa, 30 min.
- Gulung daun pisang, masukkan ke dalam botol.
- Masukkan pulut yang telah dikukus ke dalam botol berdaun pisang, penyekkan sehingga mampat. (Cara memenyek: Boleh menggunakan senduk nasi/anak lesung/bekas air)
- Keluarkan dari botol dengan berhati-hati, dan kukus semula selama 15 min.
- Biarkan sejuk, potong.
- Siap untuk dimakan!!
perghhh suka gila lemang !! boleh try ni.... tenkiu sharing aisya :P
ReplyDeleteharap membantu...care ni lagi cepat masak, dari guna buluh... :D
Deletewahh care baru..anytime boleh makan lemang cmnie.. :D
ReplyDeletefuh..sangat2 kreatif la aisya buat lemang tanpa buluh..at least dapat juga makan lemang walau takde buluh kan..hehe..
ReplyDelete