Bahan2:
- Daging 2 kg
- 4 ulas bawang holland*
- 8 ulas bawang puteh*
- 5 batang serai*
- 1.5 cm lengkuas*
- 1.5 cm halia*
- 20 biji cili kering* (lebih kurang 10 sudu besar cili boh)
- 1 sudu teh ketumbar**
- 1/2 sudu teh jintan manis**
- 1/2 sudu teh jintan puteh**
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1-2 ketul gula melaka
- air asam jawa/ asam keping
- 1 cawan santan pekat
- 1/4 cawan kerisik
- garam & gula secukup rasa
- air
Cara2:
- Bahan2 bertanda * dikisar, dan bahan2 bertanda ** ditumbuk.
- Daging direbus 45 min. (Kalau guna daging batang pinanglah.)
- Dalam periuk, masukkan daging yang sudah ditoskan, dan semua bahan bertanda *, **, dan juga serbuk kunyit. Renehkan dengan api sederhana sehingga agak kering.
- Masukkan gula melaka, air asam jawa, garam dan gula. Edit rasa.
- Bila rasa ok, kepekatan pon ok, masukkan santan dan kerisik. Kacau seketika. Api perlahan.
- Biarkan masak sekejab. Tutup api.
- Siap!
Selamat mencuba!
sedapnyer rendang
ReplyDeletewah sedapnya.. cicah dgn ketupat lagi sedap nie..=D
ReplyDeletesy mkn rendang klo nmpk menarik.hahaha
ReplyDeleteperghh sedap nampaknye... jamu mata betul anis hari nie kat blog masak2 akak.. :D
ReplyDelete