Bahan2:
- Ayam
- 1 sudu teh serbuk kunyit(ataupon kunyit idop yg ditumbuk)
- Garam secukup rasa
- Air
- Serai (diketuk bagi pecah di bahagian paling keras)
- Santan
- Rebung(Optional)
Cara2:
- Dalam periuk, masukkan ayam, air sehingga ayam separuh tenggelam. Masukkan serbuk kunyit dan garam. Masak sehingga ayam betul2 masak(meaning dah tak berdarah).
- Masukkan cili padi, dan serai. Tunggu sekejab, masukkan pula rebung.
- Masak sekejab.
- Masukkan santan, kacau sentiasa supaya tak pecah minyak. Lepas 2-3 minit, matikan api.
- Edit rasa. Siap!
Senang kan? Selamat mencuba!
Thanks for reading this !
Guna kunyit hidupppp akan bertambah kickkk !!
ReplyDeletefeverettt ni...
aduhaiii terliur tengok gulai ni.
ReplyDeletelama dah akak tak makan rebung,...
sila22 akak....sedapkan ayam masak lemak dengan rebung ni akak.... :D
Deletekat sane ade rebung ye kak..hihi.. terbaik la kak.. semua masakan yg sedap2.. lapanyee perut nie..hihi
ReplyDelete