Bahan2:
Cara2:
- 1 labu bawang besar**(kalau nak sambal dia byk, dan kurang pedas, tambah lagi bawang ni)
- 3 ulas bawang puteh**
- Cili boh(ikutlah, kalau nak banyak boleh, nak sikit pon ok)
- Ayam
- Air asam jawa / 1 keping asam keping
- Serai(diketuk)
- Garam, gula secukup rasa
- 3 sudu besar minyak untuk menumis(kalau tak cukup, tambah je lagi)
- Belacan(optional)
Cara2:
- Bahan bertanda ** diblender.
- Dalam kuali, apabila minyak menumis dah panas, tumiskan semua benda yang diblend. Termasuk jugak cili boh. (Kalau suka, boleh letak belacan time ni)
- Agak-agak dalam 5 min gtuh, rasa sikit, supaya tahu, bawang dah masak atau belum. Kalau pahit, maksudnya belum masak lagi.
- Biasanya, aku masukkan garam and gula lepas menumis bawang. Ikutlah, nak masukkan last sekali pon boleh jugak. hihihi
- Masukkan ayam. Biarkan ayam masak. Kacau sentiasa, supaya tak berkerak.
- Masukkan serai. Kemudian masukkan air asam jawa pelan-pelan, jangan semua sekali. Masuk sikit, rasa. Sebab tak nak masam sangat. Just cukup sekadar air asam jawa tuh hilangkan rasa pedas cili.
- Gaulkan. Agak dah kering sedikit, matikan api.
- Siap!
- Kalau nak senang lagi, goreng dulu ayamnya, buat ayam goreng kunyit.
Senang kan? Selamat mencuba !
Thanks for reading this !
sedap nie.. huhu
ReplyDelete