Preparation ikan:
- 1 ekor ikan siakap, (siang, potong 2, dan kelar2)
- 4 sudu makan tepung jagung + 4 sudu besar tepung ubi
- Minyak untuk menggoreng ikan
1. Ikan yang dah dibersihkan, disapukan dengan garam, dan tepung, serata.
2. Goreng dalam minyak yang panas sangat2, sampai garing, dan kekuningan.
3. Ketepikan, and start buat kuah pulak.
Bahan2 untuk kuah:
- 2 sudu makan minyak untuk menumis
- 1 biji bawang besar (dihiris halus2)
- 2 ulas bawang puteh(ketuk, dan cincang halus)
- 1 biji tomato(didadu, kemudian dicincang halus)
- 1 sudu makan cili blend
- 2 sudu makan sos tomato @ tomato puree
- 1 tin nenas (jusnya pon akan diperlukan)
- 2 sudu makan gula
- tepung jagung(untuk likatkan kuahnya bila dah siap)
Cara2:
- Panaskan minyak untuk menumis.
- Tumiskan bawang 1/2 merah yang ada dan bawang puteh.
- Naik bau, masukkan cili blend dan 1/2 tomato cincang.
- Kemudian masukkan tomato puree. Kacau serata.
- Masukkan pula nenas dan jusnya sekali.
- Masukkan sikit sos cili manis, kalau suka. Kemudian masukkan gula.
- Biar seketika, kemudian masukkan tomato cincang dan bawang besar yang berbaki tadi.
- Masukkan garam, dan edit rasa.
- Kalau kuahnya cair, bila da siap masak, boleh bancuhkan sedikit tepung jagung dengan air sejuk. Kemudian curahkan ke dalam kuah masam manis tadi. Masak sekejab.
- Siap! Jangan lupa tutup api! Hehehhe
Selamat mencuba!
Muah!
ohh sedapnyee kak... aummm... lapo balik plak rasenye..huhu
ReplyDelete