Bahan2:
- Ikan bilis (kalau suka boleh goreng rangup dulu, sebelum memasak sambalnya)
- 1 labu bawang besar**
- 3 ulas bawang puteh**
- 3 sudu cili boh (atau cili kering yang diblend)
- Air asam jawa / 1 keping asam keping
- Garam & gula secukup rasa
- 1 labu bawang besar(dihiris lebar2, berbentuk ring)
Cara2:
- Bahan bertanda ** diblender.
- Tumis bahan **. Naik bau, masukkan cili. Masak sekejab.
- Masukkan ais asam jawa sedikit, kemudian test rasa. Kalau still pedas, letak lagi sedikit. Ulang sehingga dapat level kepedasan masing2.
- Kalau guna asam keping, campak je dalam cili. Biar sampai agak kembang. Test rasa. Kalau dah start rasa masam, kuis keluarkan asam kepingnya.
- Masukkan gula & garam. Edit sampai kena dengan tekak.
- Kemudian, masukkan bawang hiris berbentuk ring. Biar bawang layu sikit.
- Masukkan ikan bilis. Tutup api.
- Siap!
p/s: Kalau nak banyakkan amount sambalnya, boleh doublekan bawang untuk diblend dan cili boh.
Selamat mencuba !
Sekian~
Sambal bilis mmg feveret,cukuplah mkn ns dh bertambah
ReplyDeletenasi lemak ~~ nasi lemak ~~ abah kaksha suka makan sambal ni dengan telur goreng kicap... bertambah dia makan... hihi
ReplyDeleteperghh terbayang sambal nasi lemak kak aisya.. :)
ReplyDelete