Bahan2:
- 1 labu bawang besar**
- 4 ulas bawang puteh**
- 1 sudu makan cili boh (atau cili blend)
- 3 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan sos cili
- 1 setengah sudu makan kicap manis
- 8 biji cili padi (belah tengah, tapi jangan sampai terputus! :D)
- Ayam (potong kecik2 lagi sedap!)
- 1-2 batang serai (ketuk/titik/potong serong)
- Daun limau purut
- Sayur bunga kobis, dan carrot (kalau suka)
- 1 labu bawang besar (potong tegak, hasilnya bentuk macam kipas)
- Garam secukup rasa.
Cara2:
- Bahan ** ditumbuk. Kemudian, ditumis sehingga naik bau.
- Masukkan cili boh. Masak sekejab.
- Masukkan dalam sos tiram, sos cili dan kicap. Nanti kalau test rasa, macam tak cukup rasa, boleh tambah2 ikut tekak masing2 ye.
- Masukkan cili padi, dan ayam. Masak sehingga ayam dah tak berdarah.
- Masukkan serai, dan daun limau purut.
- Masukkan sayur2. Masak sekejab supaya tak keras sangat nak makan.
- Masukkan bawang potong tegak tadi. Bubuh garam. Test rasa dan edit sampai soodap!
- Siap!
p/s: Sebenarnya tak sure sangat portion kicap/tiram/sos cili nya. Kalau dah almost habis masak, rasa dia tak berapa sedap, pandai2 lah edit ye. Goodluck!
Selamat mencuba !
Sekian ~
senang jugak nie.. nak buat la..hihi
ReplyDeleteMeh hantar sini sepinggan!
ReplyDelete