Bahan2:
- Rempah 3 sekawan (Bunga lawang, kayu manis, buah pelaga)
- 1 labu bawang besar (hiris melintang, hasilnya berbentuk D)
- 4 ulas bawang puteh (hiris2)
- 1 inchi halia (hiris2)
- 2-3 sudu makan rempah kari ayam
- Ayam
- Air asam jawa
- Santan
- Garam secukup rasa
Cara2:
- Tumiskan rempah 3 sekawan. Sekejab je. Kemudian masukkan bawang2, dan halia.
- Naik bau, masukkan rempah kari. Kacau2. Jangan sampai hangus.
- Masukkan air secawan.
- Agak dah menggelegak sikit, masukkan ayam. Masak, sampai ayam dah tak berdarah.
- Masukkan sikit air asam jawa, test rasa. Kalau terasa karinya pedas sangat, masukkan lagi sedikit air asam jawa. Test rasa lagi. Tapi jangan sampai masam sangat tau! :D
- Kalau karinya tak berasa sangat, boleh tambah lagi, time ni. Kacau cepat2 lepas masukkan kasi. Kalau lambat, nanti berbiji2.
- Bila ayam dah betul2 masak, dah tak berdarah, masukkan santan, api slowkan. Kacau2 supaya santan tak pecah minyak.
- Bubuh garam, test rasa. Dah sedap, tutup api.
- Siap!
p/s: Kalau nak letak biji sawi pon boleh, tapi jangan letak masa menumis, nanti dia meletup2 keluar dari periuk (based on my personal experience, hehehe). Masukkan biji sawi selepas rempah kari dan air ye.
Selamat mencuba !
Sekian ~
gambar kari ayam special akak mne? tgk resepi pon dh terliur..huhu
ReplyDelete