Untuk rebus ayam:
1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Untuk marinate ayam:
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia
2 ulas bawang putih
sedikit kicap cair
Untuk Nasi:
5 cawan beras
3 sudu besar butter
1 cm halia
4 ulas bawang putih
air rebusan ayam tadi secukupnya
Sedikit garam
Untuk Sos:
5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
garam
gula
1/4 sudu teh cuka
1/2 cawan air
Untuk Sup:
lebihan air rebusan ayam
1 biji bawang besar kisar
rempah sup
garam
daun sup yg dihiris
Caranya:
1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Untuk marinate ayam:
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia
2 ulas bawang putih
sedikit kicap cair
Untuk Nasi:
5 cawan beras
3 sudu besar butter
1 cm halia
4 ulas bawang putih
air rebusan ayam tadi secukupnya
Sedikit garam
Secubit serbuk kunyit
Untuk Sos:
5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
garam
gula
1/4 sudu teh cuka
1/2 cawan air
Untuk Sup:
lebihan air rebusan ayam
1 biji bawang besar kisar
rempah sup
garam
daun sup yg dihiris
Caranya:
- Semua bawang putih dan halia ditumbuk lumat.
- Lumur ayam dengan bawang putih, dan halia. Rebus sehingga empuk, dengan sedikit garam.
- Toskan ayam, kemudian marinate, biarkan setengah jam. Goreng half-deep-fry, api sederhana. Baki bahan marinate dan kicapnya dimasak sekejab.
- Nasi: Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih. Masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
- Sos: Blend/tumbuk semua bahan. Masak sebentar.
- Sup: Didhkan air rebusan ayam tadi. Dalam kuali lain, tumis bawang besar, rempah sup, dan garam. Terbit bau, masukkan tumisan ke dalam sup. Kacau, dan edit rasa.
TIPS: NASI AYAM YANG LEMBUT (copied)
Nasi Ayam yg cukup sedap hendaklah dicampur dengan beras wangi. Jika menggunakan 300 g beras biasa, campur dengan 150 g beras wangi kerana ini akan mengharumkan lagi nasi tersebut. Secara amnya, gunakan hanya 800 ml cecair (sebagai contoh, 600 ml air + 200 ml air rebusan ayam) untuk memasak dan jangan terlalu dikacau kerana butir beras akan hancur dan nasi tidak cantik.
Boleh juga gantikan air rebusan/stok tadi dengan 2 camb stok pekat ayam (di dalam botol). Pastikan juga campuran bawang ditumis hingga wangi kemudian asingkan minyaknya. Beras di'goreng' dengan bawang tadi hingga kering airnya sebelum memasukkan cecair dan dimasak seperti biasa (di dalam electric rice cooker). Bila nasi masak, barulah dicampur kembali dengan minyak gorengan bawang tadi.
wah fav food ni :)
ReplyDeleteSame! :D
Deletefeveret nie.. selalu merengek mintak mak masak..hahha... kena belajar buat alone nie.. kang kalau dah ade suami, mati eden xtau masak nasi ayam simple nie..huhuhu
ReplyDelete