Aku rasakan, semenjak tangan suami aku ni melecurkan, aku dah semakin improve cooking skill aku. Hahahhah. Yelah, sekarang tiap-tiap hari akulah yang kena masak, practice makes perfect katanya! Hehehe
Dulu-dulu dia yang rajin, aku just tolong-tolong potong bawang gtuh jer. Selalunya dulu masa tangan dia belum sakit, kalau dia tengah masak, aku pulak basuh-basuh pinggan, kemas-kemas dapur. Tapi semenjak tangan dia melecur, memang ahkak Aisya take over semua kerja-kerja tau! Hahhaa, terasa super mama sekejab. Kehkehkeh.
Tapi dalam sakit-sakit tangan dia, aku halang dia masak pun, lepas jugak hari dia sorang-sorang dekat rumah, dimasaknya mee goreng. Ada hari lain, dia jugak yang masak plak asam pedas. 2 hari lepas tangan melecur tuh, dia jugak yang masakkan mee bandung. Aku ni bersyukur sangat-sangat dapat suami rajin camnie. Dalam dunia ni, susah nak jumpa laki camnie ni. Cewah! Aku yakin, dia takkan baca detail-detail benda aku tulis, so bolehlah puji sikit. I love u, abang! Kehkehkehkeh @_@
Haa sebenar-benarnya ahkak Aisya hari ni nak kongsi resepi dengan engkorang, resepi Mee Bandung Muar air tangan laki den! Ramai orang kata, mee bandung suami aku ni best, jadinya eloklah ilmu masak-memasak tuh di'tumpah'kan sedikit ke blog ni haa, besok-besok orang lain pun boleh try. Aterr semoga korang terhibur men-try resepi ni yer :D Goodluck!
Bahan-bahan(untuk 7 orang makan):
- 100 gram udang kering (lebih kurang secawan)*
- 300 gram daging*
- 1 biji bawang besar**
- 4 ulas bawang putih**
- 2 sudu besar cili blend**
- 15 ekor udang segar
- sayur sawi
- fishcake, fishball (optional)
- 2 sudu besar sos tiram
- gula melaka, garam (secukup rasa)
- minyak menumis
- telur
Cara-cara memasak:
- Rebus bahan bertanda *. Simpan air rebusan tuh.
- Udang kering yang dah direbus, tumbuk halus.
- Bahan-bahan yang bertanda ** diblend semua sekali.
- Dalam periuk, tumis bahan-bahan yang diblend tadi tu dengan udang kering tumbuk.
- Kemudian masukkan sos tiram.
- Masukkan daging yang dah rebus tadi dengan fishcake dan fishball, kalau ada.
- Air rebusan tadi, masukkan sikit-sikit. Masukkan jugak garam dan gula melaka.
- Adjust-adjust rasa. Kalau pedas, boleh tambah lagi gula melaka.
- Masukkan sayur sawi, dan udang segar, biar sekejab. Tutup api.
Masa nak makan, panaskan sikit kuah tu, kemudian masukkan telur sebiji, biarkan separuh masak.
Baru angkat telurnya. Dalam mangkuk, masukkan mee dengan kuah tadi. Letak telur dekat atas sekali. Taburkan bawang goreng kalau suka. Makan!
Baru angkat telurnya. Dalam mangkuk, masukkan mee dengan kuah tadi. Letak telur dekat atas sekali. Taburkan bawang goreng kalau suka. Makan!
Tipps:
Kalau nak pekatkan kuah, boleh guna tepung jagung bercampur air, ataupun guna kacang tanah tumbuk. Tapi aku rasa, kalau guna kacang tanah tumbuk, lagi sedap, rasa lagi lemak-lemak gtuh. Heheheh :D
Selamat mencuba!
Cau cin cau!
Muah!
Anneyoung! :D
Untungnya akak ada suami yang rajin dan pandai masak.
ReplyDeleteUntungnya akak ada suami yang rajin dan pandai masak.
ReplyDeleteMee bandung muar!!!! sedapnya. kadang2 masak guna perencah je. heeee~
ReplyDelete