Bahan2:
- 9 ketul ayam(optional digoreng kunyit dahulu KLIK)
- 1 labu bawang besar**
- 5 ulas bawang puteh**
- 1 inci halia**
- Bunga lawang dan kulit kayu manis
- 3 sudu makan cili boh
- Kicap
- Minyak untuk menumis
- Garam secukup rasa
- 1 cawan air
Cara2:
- Bahan bertanda ** dihiris nipis.
- Panaskan minyak untuk menumis.
- Tumiskan bahan hirisan, dengan bunga lawang dan kayu manis.
- Bila dah naik bau, masukkan cili boh. Gorengkan seketika.
- Masukkan kicap seberapa banyak yang korang nak. Masukkan air. (Kalau terlalu cair, boleh masukkan air berserta tepung jagung, nnt kuah jadi likat sedikit)
- Biarkan masak seketika. Masukkan pula ayam.
- Masukkan garam. Edit rasa.
- Siap!
Selamat mencuba!
Sekian~
Masakan paling senang sekali :) thank sharing :)
ReplyDeletetak pernah jemu makan masak kicap!
ReplyDeletemakanan yg xmuak..hihi.. :)
ReplyDelete