Bahan2:
- nasi impit (potong dadu / rubix)
- 1 ekor ayam
- 1 bawang besar**
- 10 ulas bawang putih**
- 2 inci halia**
- 1 inci lengkuas**
- 1 batang serai**
- 1 kayu manis, 2 bunga lawang, 4 bunga cengkih(rempah 3 sekawan)
- 1 sudu besar rempah sup
- 2 sudu besar rempah kurma
- 1.5 l air
- 3 sudu besar minyak masak
- garam secukup rasa
Cara2:
- Rebus ayam dalam air dengan sedikit garam, sehingga empuk. Kemudian, toskan dan carik2-kan ayamnya.
- Kisarkan bahan bertanda **.
- Tumis rempah 3 sekawan dan bahan kisar.
- Terbit bau, masukkan rempah sup dan rempah kurma.
- Masukkan air rebusan ayam tadi, bersama baki tulang ayam selepas dicarik.
- Didihkan, dan masukkan garam. Edit rasa mengikut tekak masing2!
- Siap! Dimakan dengan nasi impit.
Bahan sampingan:
- Daging ayam yang dicarik.
- Taugeh.
- Kacang dan bawang goreng.
- Soon.
- Daun saderi, dan daun bawang.
- Sambal kicap.
- Limau nipis(optional).
Untuk sambal kicap, tumbuk 10 chili dengan 5 ulas bawang putih. Masukkan kicap dan garam sedikit. Adjust-lah mengikut tahap kepedasan korang.
Sekian~
Thanks for reading this !
Assalam
ReplyDeleteSelamat Hari Raya dari www.opzzpinky.my
wah sedapnya soto..
thnks for shared this recipe :)
saje je share, sebab buat masa raye kedua arituh... :D selmat hari raya!
Deletehahahaks.. selama ni tolong orang masak je wakaka..
ReplyDeletekite pon...sampai skrg dok menolong je, suami kite rajin jadi master cheff... I terpinggir jek dok potong bawang...kehkehkeh... :D
Deleteanis bukan tau pon buat soto nie.. hihi. thanx share resepi..hihi
ReplyDelete