Bahan2:
- Daun kesum
- Bunga kantan
- belacan*
- bawang besar (1 ketul)*
- bawang puteh (3 ketul)*
- serai (2 tangkai) - diketuk
- cili boh (3 sudu besar)
- jintan manis (1 sudu kecik)*
- jintan puteh (1 sudu kecik)*
- halia (1 inci)*
- serbuk kunyit (0.5 sudu kecik)*
- halba (0.5 sudu kecik)
- serbuk lada hitam (0.5 sudu kecik)*
- ketumbar **
- Daun limau purut **
- bendi
- Air asam jawa
- Ayam (500g)
- Minyak menumis
*blend
** ada orang letak, kitorang xletak. Tapi boleh nak cuba :D
Cara2:
1. Blend semua bahan bertanda *.
2. Dalam periuk, panaskan minyak, tumis sekejab halba.
3. Masukkan baran blend, bersama cili boh dengan serai.
4. Tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukkan air asam jawa & ayam.
5. Masak sekejab. Masukkan daun kesum + bunga kantan. Biar sekejab. Masukkan bendi.
6. Adjust rasa garam, pedas, asam semua. Siap!
(gambar xde lagi, arituh sedap makan, tak ingat nak snap gambor, hahahahaha)
Dah lama akak tak mendarat di sini. Terliurrrrr!
ReplyDeleteAkaknya malas kan,..kalau buat masak asam, rempah2 tu macam sengaja buat2 lupa :)
ReplyDeleteAyam masak pedas... Sedapppp..... Lama dah rasa... Thanks kongsi resepi nya.. :D
ReplyDelete